miércoles, 15 de octubre de 2014

Capítol 6: Futbol de ribera

Vocabulari:

Fatxenda: persona que vesteix, es comporta o parla de manera afectada manifestant bona posició social i econòmica, especialment quan és jove.
Badoc: persona ximple.
Riada: és l'elevació del nivell d'un curs d'aigua significativament major.
Baldat: molt cansat, esgotat.
Aiguabarreig: és el conjunt d'espais naturals de la confluència dels rius Segre, Cinca i Ebre.
Eixien: sortien.
Cascats: cascades.
Espaordidor: que infon por o provoca un ensurt o sobresalt.
Terrabastall: soroll fort i eixordador, especialment el que es produeix quan es trenca o esclata una cosa.
Emmudiment: quedar-se callada o silenciosa una persona generalment a causa d'una emoció, una sorpresa, un ensurt, etc.
Estrambòtics: extravagant, estrany.
Agosarat: que té gosadia. 
Apaivagar: fer desaparèixer o minvar un estat d'excitació, agitació, violència.
Assossegada: tranquil, pacífic, reposat.
Subvertiu: que intenta subvertir l'ordre social o moral establert.
Esfereir: tremolar.
Escarnir(-los): burlar.

Resum:

En el Cafè de la Granota en Cristòfol veu una fotografia de l'any 1958 on surt l'equip de futbol de la vila i comença a contar-li la següent historia al cronista:
Abans de la guerra cívil, una riada de riu Segre va devastar l'hort de Roman de Tamariu, situat a la punta de la vila on conflueixen l'Ebre i el Segre. Quan l'aigua es va anar assecant es va decidir fer-hi un nou estadi de futbol allà. El nou estadi era preciós i perfecte però n'hi havia un inconvenient com que estava al costat del riu, quan els jugadors xutaven les pilotes cap al riu les pilotes anaven riu avall. Van haver de dir a un jove que recuperés les pilotes que anaven riu avall.
El 1958,La vila jugava contra l'equip Monegres. Quan el propietari es va fer la foto del partit amb els jugadors de la vila i amb els de l'equip contrari per penjar-la al seu establiment com a record, l'àrbitre va xiular el començament del partit. Des del primer moment els forasters van començar a fer faltes i l'àrbitre no feia res, es va posar a la part dels forasters. El públic va començar a cridar, a insultar als forasters i van amenaçar de llençar al riu a l'àrbitre. El públic creia que el partit estava acabat que perdrien però va baixar un gran cabal del riu Segre i va inundar mig camp. Com que els forasters mai havien jugat en un camp ple d'aigua l'equip de la vila va remuntar el marcador i finalment van guanyar sis a dos als forasters.

No hay comentarios:

Publicar un comentario